VERING AUTO VERVANGEN

Veer zorgt voor wegligging en comfort
De vering van een auto zorgt voor wegligging en comfort. Een soepele vering geeft meer comfort en een minder optimale wegligging, straffe veren (zoals in raceauto’s) zorgen voor minder comfort maar een uitstekende wegligging. De vering van een auto is altijd een combinatie van een veer en een schokbreker. Autofabrikanten zoeken steeds naar de optimale combinatie van die 2 om een goede wegligging en een prettig comfort te bereiken. Bij het vervangen van veren of schokdempers is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Veer in verschillende uitvoeringen
De meest toegepaste veren zijn schroefveren en bladveren. De bladveer komt alleen bij de achteras voor. Hij bestaat uit een of meer smalle stalen bladen. Zij zijn in de lengterichting onder de auto gemonteerd met gebruik van afstandsbussen. 1 bladveer links en 1 bladveer rechts. In het midden van deze bladveren is de achteras met behulp van veerklemmen bevestigd. Deze bladveer-constructie komt hoofdzakelijk voor bij bestel- en vrachtwagens. In een personenauto is de McPherson vering populair. Dit type wielophanging combineert een schroefveer met daarin een schokbreker. De veer zit dus om de schokbreker heen gemonteerd. Dit is een combinatie die voor een optimale wegligging en een prettig comfort zorgt. Een McPherson veerconstructie neemt ook nog eens weinig ruimte in. De McPherson veer komt hoofdzakelijk op de vooras voor. Bij de achteras is dan sprake van een losse veer en schokdemper die achter elkaar zijn geplaatst. Bij beide constructies kunnen de veren en schokbrekers vervangen worden.

Een veer is voor elk type auto anders
De veer is een op het oog eenduidige constructie, als van een veertje in een balpen, maar dan veel zwaarder uitgevoerd. Toch is de veer voor elk type auto weer anders en daar moet bij het vervangen rekening mee worden gehouden. De vering is per merk, type en uitvoering ontworpen om de wegligging en het comfort zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De veer is, samen met de schokdemper, afgestemd op het model, het gewicht, de wielomtrek, het motorvermogen en zelfs op het type brandstof. Zo kan een auto die op diesel rijdt een andere veer hebben dan precies dezelfde uitvoering met een benzinemotor. Zo gevoelig ligt dat.

Vering van uw auto vervangen?
De vering van uw auto kan op allerlei manieren slijten. De veerwegbegrenzer / het aanslagrubber kan versleten raken waardoor een zwaarder beladen auto bij het inveren als het ware op het eind van zijn veerweg stuit. Een veer kan breken en zo zijn er nog veel andere oorzaken van een minder goede vering als u rijdt. U merkt dit aan een krakend geluid, een ander weggedrag dan u gewend was of bijvoorbeeld een piepend geluid als de auto in- of uitveert. Rijden met een kapotte vering is onveilig. De oorzaak kan Vakgarage voor u uitzoeken en oplossen. U krijgt uiteraard eerst een opgave van de kosten voor het repareren of vervangen van de vering van uw auto.

Meer over de veer
De vering van auto’s kent ook nog andere uitvoeringen. Zo is er de luchtvering waarbij de auto op lucht veert. Dit type vering kan op vier wielen maar ook alleen op de achteras zijn gemonteerd. Bij de hydropneumatische vering zorgt een combinatie van lucht en olie in een afgesloten ruimte voor de vering. En dan is er nog de bij auto’s bijna niet meer voorkomende torsievering. Deze horizontaal liggende en daardoor ruimtebesparende veer wordt vooral toegepast in de kampeerauto- en caravanindustrie. Met verlagingsveren kunnen auto’s verlaagd worden en hulpveren zorgen voor meer stijfheid als de autovering zwaar belast wordt. Bijvoorbeeld door extra gewicht op de trekhaak of een gemonteerde lpg-gastank. De vering van een auto is een uitgekiend concept en vereist specialistische kennis en kunde bij het vervangen of aanpassen ervan. Vakgarage adviseert u graag en daar kunt u ook terecht voor reparatie en montage van alles wat met de vering van uw auto, aanhanger of caravan te maken heeft. Maak een afspraak met de Vakgarage in uw buurt. U kunt natuurlijk ook online een offerte vragen. In beide gevallen is Vakgarage u graag van dienst!

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier! Wilt u weten wat het kost om uw vering van de auto te vervangen? Neem dan contact op met een Vakgarage bij u in de buurt.