SCHAKELSTANG KAPOT

Schakelstang verbindt pook met versnellingsbak
Als u met de versnellingspook uw auto in z’n eerste versnelling zet, dan doet u dat via een schakelstang. Ook de andere versnellingen worden via schakelstangen bediend. Die schakelstangen zijn tussen de onderkant van de versnellingspook en de versnellingsbak gemonteerd. Dit geheel heet het schakelmechanisme. Het kan voelen dat de versnellingspook los is maar in werkelijkheid gaat het dus om de schakelstang. Bij sommige oudere auto’s gaat dit anders in zijn werk. Daar steekt de versnellingspook bijvoorbeeld door het dashboard en functioneert tegelijk als pook en schakelstang. Bij de vroegere Citroën 2CV (Eend) was dat zo. En ook bij de Renault 4. Maar bij de meeste auto’s met een handbediende versnellingsbak zitten er tussen de versnellingspook en de -bak schakelstangen.

Defecte schakelstang, zo merkt u het
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een schakelstang defect kan raken. U merkt een kapotte schakelstang op doordat de versnellingspook plotseling los lijkt te zitten. De pook kunt u dan ronddraaien terwijl er geen versnelling meer kan worden ingeschakeld. En ook als u nog wel kunt schakelen, maar geen idee hebt in welke versnelling dat gebeurt, dan hebt u praktisch zeker te maken met een defecte schakelstang. Andere dingen die kunnen wijzen op een defecte schakelstang of -stangen zijn dat u niet meer soepel kunt schakelen, de versnellingspook uit de versnelling schiet of dat de pook scheef staat.

Schakelt de auto niet meer en voelt het of de versnellingspook log zit? Dan kan de schakelstang kapot zijn
Lukt het nog om Uw Vakgarage te bereiken, dan raden wij u aan om zo snel mogelijk naar de Vakgarage te rijden. Lukt dat niet meer dan zit er niets anders op dan te bellen met uw Vakgarage of de Vakgarage Pechhulp. Is de oorzaak van de storing werkelijk een defecte schakelstang, dan kan uw Vakgarage dit weer verhelpen met een nieuwe schakelstang of het vervangen van een defect onderdeel in het schakelmechanisme. Merkt u dat het inschakelen van de versnellingen minder soepel gaat dan u gewend bent, maak dan een afspraak met uw Vakgarage. Zo kan er vastgesteld worden wat er aan de hand is en de eventuele storing verholpen worden voordat u te maken krijgt met pech onderweg.

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier! U kunt ook op zoek naar een Vakgarage bij u in de buurt.