RADIATEUR VAN UW AUTO

De radiateur zorgt voor koeling
De motor van uw auto ontwikkelt warmte. Die warmte moet afgevoerd worden, anders raakt de motor oververhit. Er stroomt koelvloeistof door de automotor om de hitte op te nemen en af te voeren. De motor is bij de meeste auto’s voorin gemonteerd. Daar nog voor zit de radiateur. Die radiateur vangt, al dan niet geholpen door een ventilator, veel rijwind en die rijwind koelt de koelvloeistof die door de radiateur stroomt. Een waterpomp pompt de koelvloeistof rond en thermostaten regelen de doorstroming zodat de temperatuur van de koelvloeistof niet te hoog of te laag wordt. Want een te lage motortemperatuur is ook niet goed. Dan is er nog een kachelradiateur die ervoor zorgt dat het interieur van de auto verwarmd kan worden. De koelvloeistof zet uit als deze warm wordt en krimpt weer als het koelwater afkoelt. Om die schommeling op te vangen is er een expansievat gemonteerd. Daarop kunt u ook aflezen of er nog genoeg koelvloeistof in het koelsysteem van uw auto aanwezig is.

De auto radiateur lekt?
Als er regelmatig koelvloeistof moet worden bijgevuld, dan is er sprake van een lekkage. 

Dat kan de radiateur zijn, maar het kan ook de waterpomp zijn of ergens een lek in een pakking of rubberslang. Het is belangrijk om zo’n lek op te sporen en te verhelpen. Een lek wordt immers nooit kleiner, maar altijd groter. Bovendien kan het zijn dat er een lek in de koppakking is gekomen. Daardoor wordt het koelvloeistofpeil ook lager. Het peil van de koelvloeistof geeft dus belangrijke informatie over de toestand van uw automotor. Door elke maand eens te controleren of het peil nog tussen de min- en max-streepjes op het expansievat staat, voorkomt u problemen en herkent u een eventuele lekkage op tijd. Weet u dat vat niet te vinden? Uw Vakgarage laat het u zien en legt u graag uit hoe eenvoudig u zelf de controle van het vloeistofpeil kunt doen. U kunt ook bij uw Vakgarage dit laten controleren. Dan kijkt hij gelijk even naar het niveau van de remvloeistof en de ruitensproeiervloeistof.

Radiateur vervangen kosten
Is er eenmaal vastgesteld waar het lek zit, dan repareert uw Vakgarage dit graag voor u. Voor alle merken en type’s auto heeft Vakgarage de juiste oplossing. Maak een afspraak of kom langs als u regelmatig een beetje koelvloeistof moet bijvullen. Met een tijdige reparatie voorkomt u verdere schade. U bent van harte welkom bij de Vakgarage in uw buurt!

Tip: Vult u zelf koelvloeistof bij? Let dan goed op de kleur. Er is groene en rode/roze koelvloeistof en deze mag niet met elkaar gemengd worden!

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier! U kunt ook op zoek naar een Vakgarage bij u in de buurt.