DRAAGARM AUTO

De draagarm vangt alle krachten op
De draagarm is de verbinding tussen veersysteem, wielen en carrosserie. De wielen moeten in alle richtingen kunnen bewegen. Bij de voorwielen is dat duidelijk, die moeten kunnen sturen. Maar bij zowel de voorwielen als de achterwielen is het belangrijk dat de wielen een optimaal contact houden met de weg. Dat kan omdat ze onafhankelijk van de carrosserie kunnen bewegen in verschillende richtingen. Daarmee vangen de draagarmen de krachten op die een auto ontwikkelt bij het optrekken, het afremmen en het zijdelings verplaatsen. Die krachten zijn fors en komen samen op één plek: het wiel. De draagarm is heel sterk van constructie en zal niet snel kapot gaan tijdens het normale gebruik van een auto.

Draagarm raakt versleten
Een draagarm heeft de vorm van een driehoek. Bij oudere auto’s komt de vorm van een stang nog voor. Op elke hoek van de draagarm zitten rubbers of kogels: de draagarmrubbers en draagarmkogels of fuseekogels. Doordat hier behoorlijk wat kracht op komt te staan, slijten deze rubbers en kogels in de loop van de tijd. Als u op een rechte weg rijdt en uw auto wil naar links of rechts terwijl u rechtuit stuurt, dan kan dat betekenen dat er slijtage is in rubbers of kogels. Ook als u een bonkend geluid hoort tijdens het rijden op niet al te beste wegen, kan dat op slijtage wijzen.

Draagarm, draagarmrubbers of draagarmkogels vervangen?
In de loop van de tijd zullen draagarmrubbers uitdrogen. En draagarmkogels zullen gaan slijten. Als er een kogelhoes beschadigd is, gaat dat zelfs snel door het indringende vocht en vuil. Door deze oorzaken komt er speling in deze onderdelen en dat maakt de stabiliteit van uw auto minder. Vervanging is dan nodig. Zijn de kogels of rubbers los te vervangen, dan gebeurt dat. Het komt ook voor dat deze niet los vervangbaar zijn. Dan zal de complete draagarm vervangen moeten worden inclusief het opnieuw uitlijnen van uw auto. Uw Vakgarage adviseert u graag. Neem contact op met Vakgarage voor informatie of vraag online offerte.

Tip: Door voorzichtig over verkeersdrempels en door kuilen te rijden houdt u de slijtage van draagarmen, draagarmrubbers en draagarmkogels zo klein mogelijk.

Kosten draagarmrubber vervangen

Wilt u weten wat het kost om de draagarm, draagarmrubber of de draagarmkogels te vervangen? U kunt het beste contact opnemen met een Vakgarage bij u in de buurt om een prijsopgave te krijgen voor uw auto. Altijd vrijblijvend advies van een expert bij u in de buurt. 

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier! U kunt ook op zoek naar een Vakgarage bij u in de buurt.