BOBINE AUTO KAPOT?

Zonder bobine geen vonk
Automotoren lopen op een mengsel van brandstof en lucht. Dat mengsel wordt ontstoken door een vonk van een bougie. Om zo’n vonk te krijgen is hoge spanning nodig en die levert de bobine. Bobines zitten alleen op benzinemotoren, want dieselmotoren zijn anders van constructie en hoeven geen vonk te krijgen. Het diesel-luchtmengsel ontbrandt vanzelf door hoge druk. De bobine is een belangrijk onderdeel want, zonder goed functionerende bobine kan een bougie niet de benodigde felle vonk geven.

Bobine maakt van 12 volt 30.000 volt
De bobine kan de 12 volt boordspanning omzetten naar een spanning van duizenden volts, tot zo’n 30.000 volt of meer aan toe. Onder de motorkap van oude auto’s zit vaak nog 1 bobine die alle bougies de hoge spanning geeft die nodig is voor een mooie vonk. Tegenwoordig levert 1 bobine aan 2 bougies de benodigde spanning of er zit op elke bougie een aparte bobine gemonteerd.

Bobine van uw auto kapot? Bobine vervangen!
Een bobine heeft geen onderhoud nodig. Wel kan er vocht in binnendringen en ervoor zorgen dat corrosie ontstaat. Hierdoor neemt de spanning af die de bobine hoort op te bouwen. Bij de bobinesoort die rechtstreeks op de bougie is gemonteerd kan deze bobine kapot gaan door de enorme hitte die er op die plek nu eenmaal is. Als er een bobine kapot is, dan merkt u dat aan een onregelmatig lopende motor. Ook zal het motorstoringslampje in het dashboard gaan branden. Vervanging van de defecte bobine lost het probleem weer op. De Vakgarage bij u in de buurt kan de bobine van elk merk en type auto voor u controleren en vervangen. Ga langs, maak een afspraak of vraag online een offerte!

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier

Wilt u weten wat het kost om een bobine te vervangen? Neem dan contact op met een Vakgarage bij u in de buurt.