AANDRIJFAS VERVANGEN AUTO

Aandrijfassen leggen de verbinding
Er zitten verschillende aandrijfassen in een auto. Een aandrijfas is een as die tussen twee onderdelen zit en die kracht overbrengt van een aandrijvend deel naar een aangedreven deel. Denk bijvoorbeeld aan de assen die de kracht van de motor overbrengen op de wielen. Als er in een garage over aandrijfassen wordt gesproken, dan worden meestal deze assen bedoeld.

Aandrijfas met homokineet of kruiskoppeling
Een aandrijfas kan een rechte verbinding maken of een verbinding die een bepaalde hoogte moet overbruggen. De aandrijfas die een hoogte overbrugt kan dat doen door middel van homokinetische koppelingen of door middel van kruiskoppelingen. Als de motor in een auto voorin ligt en de aangedreven wielen zijn de achterwielen, dan maakt de cardanas de verbinding van de motor naar het differentieel. Het differentieel zit tussen de achterwielen in het midden van de auto gemonteerd. Vanuit het differentieel gaan er weer aandrijfassen naar de wielen. Stofhoezen beschermen de kruiskoppelingen en homokinetische koppelingen tegen stof, vocht en vuil.

Aandrijfassen vervangen
Als u tijdens het rijden, vooral in bochten, een raar geluid hoort, trillingen in uw stuur voelt of op een andere manier denkt dat uw auto anders stuurt, rijdt of klinkt dan is controle van de aandrijflijn en wielophanging aan te raden. Vakgarage controleert dan tegelijk of er speling op de kruiskoppelingen of homokinetische koppelingen zit. Ook de stofhoezen worden gecontroleerd. Tijdige vervanging van zo’n stofhoes (ook wel aandrijfhoes genoemd), aandrijfas of koppeling voorkomt verdere schade. Bovendien rijdt uw auto weer als nieuw! En bent u niet zo ‘technisch’ dat u slijtage hoort of voelt? Tijdens het normale onderhoud door uw Vakgarage wordt een eventuele afwijking geconstateerd. Op Vakgarage mag u rekenen!

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier! Wilt u weten wat het kost om een aandrijfas of aandrijfhoes te vervangen? Neem dan contact op met een Vakgarage bij u in de buurt voor een offerte.