Europees bandenlabel

Per 1 november 2012 is het Europese bandenlabel van kracht. Ieder verkooppunt in Europa is verplicht om informatie te geven over de band op het gebied van verkeersveiligheid, brandstofverbruik en omgevingsgeluid. De bedoeling hiervan is om automobilisten meer bewust te maken. 

Brandstofverbruik

De rolweerstand van de band bepaalt hoe brandstofzuinig de band is. Iedere band krijgt hiervoor een score toebedeeld. Score G is het minst zuinig, score A het zuinigst. Het verschil in brandstofverbruik tussen een set banden uit G en A kan 7,5% verschillen. Voor iemand die 20.000 km per jaar rijdt is de besparing 100 liter op jaarbasis. Reken maar uit hoeveel euro dit scheelt!

Veiligheid

Ook de veiligheid van de band is bepaald. Ook hiervoor geldt dat categorie A de beste score is en categorie G de minste score. In de praktijk is het verschil te verklaren in de lengte van de remweg. Een band uit categorie A levert al snel een kortere remweg van 18 meter op t.o.v. een band uit categorie F. Dit is zo’n 30% verschil en kan net het verschil betekenen tussen een ongeluk en een bijna ongeluk.

Geluid

Hoewel niet iedereen zich hiervan bewust is, kan het verschil in geluid tussen banden vrij groot zijn. Het geluid van banden wordt weergegeven in golven.

3 golven = hoger dan toekomstige EU norm 
2 golven = voldoet aan toekomstige EU norm 
1 golf = het geluid ligt ten minste 3 dB lager dan de toekomstige norm  

Bij Vakgarage aan het juiste adres

Vakgarage is de kenner bij uitstek op het gebied van banden. Wij kunnen u als geen ander het verschil in prijs en kwaliteit uitleggen zodat u een gedegen keuze kan maken. Dankzij de gezamenlijke inkoop van ruim 280 Vakgarages in Nederland bent u bij ons verzekerd van de beste banden tegen de scherpste prijzen.