LUCHTFILTER AUTO VERVANGEN

Luchtfilter van uw auto is belangrijk
De motor van uw auto loopt op een mengsel van brandstof en lucht. Beide moeten zo zuiver mogelijk zijn en mogen dus geen stof- of vuildeeltjes bevatten. De brandstof, benzine of diesel, komt al zo schoon mogelijk uit de pomp op het tankstation. De lucht wordt er onderweg bijgemengd en de kwaliteit van die lucht zal nogal variëren. Deze is afhankelijk van de omgeving waarin de auto rijdt. In de stad zal de lucht meer stof en verontreinigingen bevatten dan in het bos. In de natuur zal er misschien weer meer zand en stof in de lucht zitten. Hoe dan ook: onder alle omstandigheden zal de lucht schoon moeten zijn die de automotor ingaat. Anders ontstaat er extra slijtage. Daarom zit er bij elke automotor een filter dat de aangevoerde lucht vooraf filtert. Ze zijn van papier en worden droge luchtfilters genoemd.

Luchtfilter is maatwerk
Luchtfilters zijn er in allerlei soorten en maten. Elke autofabrikant heeft voor de diverse motortypen een eigen filter ontwikkeld. Die filters zitten in een in de motorruimte gemonteerde doos van kunststof welke goed is afgesloten van de buitenlucht. De aangezogen lucht kan dus alleen door het luchtfilter, niet erlangs. Vuil en stof blijft in het filter achter en de zeer schone lucht gaat de motor in. Die lucht wordt zo schoon omdat de gaatjes in het luchtfilter tot maar 0,003 mm (3 micron) groot zijn. Alles wat groter is, dat is zelfs het kleinste stofdeeltje, blijft in het filter achter. Luchtfilters moeten daarom regelmatig worden vervangen.

Luchtfilter vervangen
Luchtfilters raken in de loop van de tijd verstopt met vuil en stof. Er kan dan niet voldoende lucht meer door en de motor zal minder goed gaan presteren. Bij een onderhoudsbeurt zal de Vakgaragist het luchtfilter controleren en als het nodig is vervangen. Naast deze droge luchtfilters zijn er ook speciale luchtfilters voor specifieke omstandigheden. Dat zijn oliebad luchtfilters en voorzet luchtfilters. Deze worden vooral toegepast in heel stoffige omgevingen. Denk aan de woestijn. Filters die nog wel eens op personenauto’s in Nederland worden toegepast zijn de zogenaamde open luchtfilters. Die laten extra veel lucht door en zijn soms gemonteerd op hele sportieve uitvoeringen van auto’s. Maar normaal gesproken voldoet de normale, papieren droge luchtfilter prima. Uw Vakgarage heeft de passende filter voor elk merk en type auto. Ga langs of maak online een afspraak met de Vakgarage bij u in de buurt!

Bekijk ook andere onderdelen en producten. Klik hier! Wilt u weten wat het kost om een luchtfilter te vervangen? Neems dan contact op met een Vakgarage bij u in de buurt.