Airco service: koel in de zomer, heldere ramen in de winter

Heerlijk, een koele auto in de zomer en heldere, onbeslagen ramen in de winter! Met een airco rijdt u comfortabel, geconcentreerd en ontspannen. Ook uw airco heeft onderhoud nodig. Laat hem daarom regelmatig controleren door Vakgarage. Dankzij onze aircoservice werkt uw airco optimaal in elk seizoen, zodat u altijd geniet van een heerlijk klimaat in uw auto. 

Goed airco-onderhoud voorkomt problemen. Aan een goed werkende airco raakt u zo gewend. En dan kunt u al gauw denken dat het systeem helemaal geen onderhoud nodig heeft. Maar niets is minder waar: zelfs een goed werkende airco verliest 8% tot 10% koudemiddel per jaar. En dus wordt de koelcapaciteit van uw auto na een paar jaar fors minder. Bovendien kan een tekort aan koudemiddel de compressor van de airco beschadigen. En een nieuwe compressor kost 800 euro of meer! Voorkom zo’n dure reparatie en laat uw airco op tijd bijvullen bij Vakgarage. Wij zijn specialisten op het gebied van airco-onderhoud. 

Aircoservice van Vakgarage

De aircospecialisten van Vakgarage zorgen ervoor dat uw airco in optimale conditie blijft. Dit voorkomt dure reparaties en nare luchtjes die brandende ogen, geïrriteerde luchtwegen en hooikoorts kunnen veroorzaken. Vakgarage heeft een speciaal controle- en onderhoudsprogramma voor aircosystemen. Naast het onderhouden van airco's bouwen wij ook airco's in. Vraag naar de kosten bij uw Vakgarage. 

Airco bijvullen? Doe de gratis aircocheck. Wilt u weten of uw airco nog wel goed werkt? Kom dan langs voor de gratis aircocheck. Onze specialisten controleren of uw airco uw auto nog op de juiste temperatuur kan houden. Zo nodig vervangen we het koudemiddel en reinigen we uw airco, zodat het systeem weer vrij is van bacteriën en schimmels en fris ruikt. Vakgarage adviseert een jaarlijkse controle en een tweejaarlijkse reinigingsbeurt.

Kosten airco service, checken en bijvullen

Het checken van de werking van uw airco kost € 8,95 euro. Hierbij wordt de airco gecontroleerd of deze juist werkt. Tijdens een airco service beurt wordt het koudemiddel van de airco vervangen en gerecylced. Uw airco werkt hierna weer optimaal. De prijzen kunnen afhangen van het koelmiddel wat benodigd is. 

Hoe werkt het aircosysteem van uw auto?

Instromende (warme) buitenlucht wordt door de airco afgekoeld. De airco van een auto bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel wordt rondgepompt. Het is een natuurkundig principe: door verandering van druk kan de temperatuur worden beïnvloed. De specialisten van de Vakgarage in uw regio vertellen u graag meer over de werking van uw airco. 

De airco van een auto heeft verschillende onderdelen.

  1. Compressor verplaatst het (lage druk) gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk).
  2. Het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat het zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuursdaling wordt het middel vloeibaar.
  3. De filterdroger verwijdert vuil en vocht.
  4. Het vloeibare koudemiddel in de airco, nog steeds onder hoge druk, stroomt naar het expansieventiel. Dat reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten.
  5. In de verdamper wordt het koude middel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken. Dit ontrekt warmte aan de buitenlucht. De aanjager blaast deze koele lucht langs de verdamper in de auto. 

Tips gebruik airco van uw auto

Met onze tips kunt u energie besparen en uw airco in goede conditie houden.

   Koel een erg warme auto eerst met open ramen en deuren, zodat de meeste warmte kan vervliegen.
   Schakel de airco vijf minuten voor aankomst uit: zo beperkt u condensvorming en daarmee de kans op schimmel.
   Zet uw airco minimaal eens per week tien minuten aan, ook in de winter. Dit voorkomt lekkages door uitdroging en nare luchtjes door stilstand.
   Ten slotte: laat uw airco jaarlijks gratis controleren door uw Vakgarage!

Coole tips

   Zet de airco minstens één keer per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages en nare luchtjes.
   Zet de airco niet te koud. Het verschil met de buitentemperatuur kan het best niet groter zijn dan 6 graden.
   Zet voor vertrek kort de deuren of ramen open, zodat de meeste warmte verdwenen is.