11.02.2021

Warm laten draaien of koud wegrijden?

Warm laten draaien of koud wegrijden?

Moeder natuur vriest er behoorlijk op los deze dagen maar hoe zit het eigenlijk met het warm draaien van de motor of koud wegrijden?

Vooropgesteld dat het laten opwarmen of warm draaien niet persé slechter is voor de motor. De motor heeft warm of koud altijd smering nodig om de onderdelen aan het werk te zetten. Bij een koude motor heeft deze meer smering en bij een warme minder, meer belasting en minder belasting.

Natuurlijk zitten aan de beide situaties voor- en nadelen. Zo heeft koud wegrijden als voordeel dat er  minder brandstof wordt verbruikt en dit komt dan weer ten gunste van het milieu. Het nadeel hiervan is dat de verwarming op standje sambal wordt gezet en de ventilator naar zijn maximum wordt gedraaid. Daarnaast niet te vergeten dat we met handschoenen, muts, sjaal en jas ook niet heel comfortabel zitten.

De andere kant van dit is dan ook dat we de motor alvast warm laat draaien, in de tussentijd het ijs er vanaf halen of dit door de warmte laat ontdooien. Bij een dikke laag weten we niet of de buren dit heel leuk vinden. Daarna stapt u in een auto die is voorzien van helder zicht en dat is in combinatie met nat, donker en koud weer geen overbodig luxe. Daarnaast heb je voor jezelf en voor je mede weggebruikers een veiligere situatie gecreëerd.

Waar kiest u voor?