21.10.2022

Winterbanden

Winterbanden

Lees hier waarom het profiel van winterbanden zo belangrijk is!

Waarom winterbanden?

Hier kunnen we kort over zijn: uw veiligheid! Een weg onder winterse omstandigheden zoals ijzel, sneeuw, hevige regen of met gesmolten sneeuw kan tot acht keer zo glad zijn als een droge weg. Door winterbanden onder uw auto te monteren heeft u meer grip en minder slip dan met zomerbanden. Bij temperaturen onder 7ºC, zorgen winterbanden daarnaast ook voor meer comfort, stabiliteit, wendbaarheid en efficiënt brandstofverbruik.

Welk profieldiepte moeten winterbanden minimaal hebben voor de APK?

Om uw APK door te komen moeten winterbanden een minimaal profiel van 1,6 millimeter hebben. Maar voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers raden wij aan om uw winterbanden al te vervangen bij een profieldiepte van minder 4 dan millimeter. Winterbanden verliezen dan namelijk een groot deel van de winterse eigenschappen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Kiest u ervoor om met de auto op vakantie of wintersport te gaan in het buitenland? Kies dan altijd voor winterbanden onder uw auto. Wanneer u hier geen gebruik van maakt, kunt u een boete krijgen of in het geval van een ongeluk zelfs te maken krijgen strafrechtelijke vervolging en aansprakelijkheid. In onderstaand overzicht ziet u in welke landen winterbanden verplicht zijn:

Hoe meet je de profieldiepte van winterbanden?

Gelukkig kunt u zelf makkelijk meten of u nog voldoende profiel heeft op uw winterbanden. Dit kunt u doen met behulp van een 2 euro munt. Parkeer allereerst uw auto op een vlakke weg. Om het loopvlak van uw band makkelijker te kunnen zien, draait u uw band helemaal naar links of naar rechts. Plaats de 2 euro munt tussen de groeven van uw winterband. Als u de buitenste rand van de munt kunt zien, is uw winterband toe aan vervanging. Weet u het niet zeker? Kom dan langs bij uw dichtstbijzijnde Vakgarage.

Tips om je winterbanden langer mee te laten gaan!

Tip 1: Zorg ervoor dat uw winterbanden de juiste bandenspanning heeft

Winterbanden met een te lage bandenspanning kunnen leiden tot beschadiging van de band. Het is daarom verstandig om bij lage temperaturen minimaal 1 keer per maand de bandenspanning te meten.

Tip 2: Sla uw banden goed op

Uw winterbanden dienen droog, donker en koel bewaard te worden als er niet mee wordt gereden. Dit zorgt ervoor dat de band niet uitdroogt en beschadigd raakt. Zeker weten dat dit goed gebeurd? Kies dan voor een professional om dit te laten doen.

Tip 3: Jaarlijkse controle bij Vakgarage

Laat uw banden jaarlijks door Vakgarage controleren tijdens de Wintercheck bijvoorbeeld. Wij controleren de banden op scheuren, droogte en profieldiepte.