21.07.2022

Airco bijvullen

Airco bijvullen

De airco is onmisbaar in de auto, maar wanneer vullen we deze bij?

De airco is onmisbaar in de auto. Deze reguleert namelijk de temperatuur en de luchtvochtigheid. In de airco bevinden zich vloeistoffen als koudemiddel die na verloop van tijd verdampen of gaan lekken. Het is dus noodzakelijk om de airco van uw auto met regelmaat te laten controleren, om na te gaan of uw airco moet worden bijgevuld. Als dit niet op tijd gebeurt kan de airco het begeven en koelt dan helemaal niet meer. Wij leggen u graag uit wanneer de airco bijgevuld moet worden en wanneer deze toe is aan onderhoud. 

Wanneer de airco laten bijvullen?

Het is een veelgestelde vraag: “Wanneer moet ik de airco van mijn auto laten bijvullen?”. Dit hangt af van verschillende factoren. In het aircosysteem zit een vloeistof (koudemiddel). Deze vloeistof kan na een tijdje gaan verdampen en gaan lekken langs de rubbers van uw auto. Gemiddeld verliest u rond 10% van het koudemiddel per jaar. Dit zorgt voor drukverlies waardoor de airco in de auto minder goed koelt. Wanneer de airco met minder dan 70% gevuld is met koelmiddel, neemt de kans op een kapotte airco toe.

Het is dus van groot belang om uw airco met regelmaat te laten controleren. Wij raden u aan om dit jaarlijks te laten doen, bijvoorbeeld vlak voor uw vakantie.

Zelf de airco van mijn auto bijvullen?

Het is niet toegestaan om zelf de airco van uw auto bij te vullen. Er gelden strenge regels in Europa bij het vullen van de airco. Het is verplicht om dit uit te laten voeren door een erkend bedrijf dat over de kwalificaties beschikt om airco’s te mogen vullen. Een airco bijvullen dient namelijk onder een bepaalde druk uitgevoerd te worden en ook het leeg laten lopen van de airco kan alleen gedaan worden door de airco vacuüm te trekken.

Uw airco laten onderhouden

Door het uit laten voeren van een aircocheck weet u direct of het nodig is om uw airco bij te laten vullen. Daarnaast wordt er zorgvuldig gekeken of de andere onderdelen van uw airco goed functioneren. Het kan namelijk zo zijn dat er defecten aan andere onderdelen zijn. Mocht dit het geval zijn dan is airco-onderhoud noodzakelijk.

Airco laten bijvullen of onderhouden?

Wilt u ook graag weten of uw airco nog in goede staat is en alle vloeistoffen op peil zijn? Laat dan uw airco checken door Vakgarage. Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem contact op met een Vakgarage bij u in de buurt.

Maak hier direct een afspraak bij een Vakgarage bij u in de buurt!